dijous, 15 de setembre del 2011

Cases amb encanteri: CA'DARIO, "LA CASA QUE MATA".



Venècia màgica.

Sens dubte, no hi ha cap altre ciutat al mon com Venècia, ni cap carrer o avinguda comparable al Gran Canal Venecià.  
Les façanes dels seus majestuosos palaus enlluernen i aclaparen a turistes i visitants, vinguin d’on vinguin. Pels amants del misteriós, els carrerons i racons d’aquesta màgica ciutat son un paradís que esclata davant els ulls a cada pas i a cada mirada. Centenars d’antigues llegendes s’arrapen a les parets atrotinades que durant centenars d’anys han estat testimoni mut dels més increïbles esdeveniments: conspiracions, assassinats, guerres, la pesta negra . . .

Si un passeja de nit per aquests carrers, no pot evitar d’estremir-se en veure un gat negre creuant el “pont del Diable” o a l'escoltar passes properes, mentre es creua apressadament pel carreró dels Assassins.



Els foscos edificis, molts en estat d’abandonament donat les seves costoses rehabilitacions i manteniment, només son ruïnes humides i corcades, on les rates jugen a fet i amagar amb els fantasmes d’antics nobles del passat.


I de tots els palaus, Ca’Dario és, amb la seva torre lleugerament inclinada i amb la seva façana de marbre blanc, el més llegendari de tots.


Ca’Dario és un indret maleït especialment pels seus propietaris. Ben bé tots ells, des del primer a l’any 1487, fins al darrer (que se sàpiga) a l’any 1993, han tingut directament o molt a prop, una mort violenta desprès de comprar l’immoble, en un reguitzell de sang que és perllonga fins els nostres dies. Durant els seus cinc segles d’existència, es pot comptar amb els dits d’una mà els amos del palau que han aconseguit burlar la maledicció, i que han mort de manera natural. Amb raó els venecians diuen de Ca’Dariola, la “casa que mata”.

Amb aquesta fama i després que el seu darrer propietari, el magnat italià Raul Gardini es suïcidés d’un tret a la templa, en ple escàndol pels processos de corrupció, arran del cas “Mans netes”, no és estrany que el fastuós palauet renaixentista portés deu anys completament abandonat. Estava a la venda, sí, però no trobava pas comprador. I no només pel seu elevat preu, ans pel damunt de tot, com diuen els venecians, perquè ningú gosava desafiar la maledicció que hi ha a la casa. 
Ara però, un milionari nord-americà, valent, ignorant o ves a saber que, s’ha plantat al davant de l’embruix de la casa i ha comprat Ca’Dario. 
-O podria ser que hagués pagat vuit milions d’euros sense conèixer el seu fosc passat?, es demanen molts ciutadans de l’antiga República de la llacuna. 
Però, pel damunt de tot, la pregunta que corre ara per Venècia és: Quant tardarà Ca’Dario a tornar a imposar el seu malefici?

Del que no hi ha dubtes és del considerable nombre d’infortunis que suma el palau. Ja el segle XV, el seu primer propietari, el senador de la Serenissima, Giovanni Dario, va patir de molt a prop la maledicció de la mansió. La seva filla Marieta, que amb el seu espòs Vincenzo Barbaro també hi vivia, va morir de l’angoixa que li va provocar saber-se a la més absoluta ruïna econòmica.

Ca’Dario va passar llavors a mans de la familia Barbaro, contra qui el palau també va dirigir la seva fúria: un dels hereus d’aquesta estirp va ser assassinat a Candia.
El següent propietari tampoc va tenir molta sort. Arbiter Abbdoll, un ric comerciant armeni de diamants, va morir en la misèria més total, desprès que perdés la seva fortuna desprès de comprar la maleïda casa.


Els segles van passar i la casa va seguir fent de les seves a tot aquell que gosava comprar-la. Al segle XIX, per exemple, un estudiós nord-americà de Venècia anomenat Radon Brown, es va suïcidar dins dels murs de Ca’Dario, al costat del seu company, desprès de l’escàndol que es va desfermar en saber-se que tots dos homes eren parella. A les hores hi havia un percentatge molt alt de gent amb el tarannà homòfob d’en Duran Lleida.
El palau va passar llavors a mans del també nord-americà Charles Briggs que, davant les xafarderies al voltant de la seva suposada homosexualitat, va abandonar Venècia i buscar refugi a Mèxic, on la seva amant es va suïcidar.

Però la maledicció arriba fins als nostres dies. Al 1970, el llavors flamant propietari del palau, el comte Giordano delle Lanze, va ser assassinat a Ca’Dario pel seu amant, Raoul, un jove mariner serbi 18 anys que li va obrir el cap amb una estàtua de bronze. Després de cometre el crim, Raoul va fugir a Londres on, al seu torn, va ser assassinat.

A les hores, la maledicció de Ca’Dario ja era de domini públic. Però això no va ser obstacle per a que Christopher Lambert, el manager del grup musical The Who, la comprés. Encara que potser li hauria anat millor si no ho hagués fet, doncs poc després de comprar-la va caure escales avall a Londres, a casa de la seva mare, morint al moment.
El següent va ser l’home de negocis italià Fabricio Ferrari qui, desprès de comprar la maleïda casa va morir, endeutat fins el capdamunt, en un accident de cotxe. La mateixa dissort que va tenir el tenor Mario Del Monaco, que va patir un greu accident de trànsit que a punt va estar de costar-li la vida mentre es dirigia a Venècia per enllestir la compra de Ca’Dario.

La casa passà així a mans del financer Raul Giardini, que es va suïcidar el 1993, just un dia abans que el grup empresarial que dirigia es declarés en fallida. Des de les hores, Ca’Dario ha estat abandonada fins ara, que ha estat adquirida per un milionari nord-americà. Tindrà el palau més bon tarannà amb ell?



Traduït al català d’un article de http://tejiendoelmundo.wordpress.com/2009/02/23/casas-encantadas-ca%C2%B4dario-la-casa-que-mata/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada